S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení. Nastavení cookies můžete změnit v nastavení vašeho prohlížeče.

» Borůvka
Borůvka černá

BORŮVKA

Borůvka černá

Brusnica čučoriedková

Vaccinium myrtillus

Kdo by neznal borůvku oblíbenou to rostlinu našich lesů, zejména pro své chutné plody.

Keřík až 50cm vysoký, s vodorovným kořenem, s kmínky plazivými a se zelenými, hranatými větvemi. Opadavé listy jsou tenké, asi 1 cm dlouhé, jsou podlouhle eliptické až podlouhle vejčité a jemně pilovité. Jednotlivé květy, až 5mm veliké, vyrůstají z úžlabí listů, jsou obojaké a převislé. Mají baňkovitou, zelenavě červenou korunku se 4 – 5 ušty. Plodem jsou černé, modře ojíněné a mnohosemenné bobule. Kvete v květnu a červnu. Plody zrají od června do srpna.

List obsahuje až 11% tříslovin a látky snižující hladinu cukru v krvi – glukokininy, dále list obsahuje flavonoidů, organické kyseliny, tanin, éterický olej, sliz, pryskyřice a myrtillin. Plod obsahuje až 7% tříslovin, organické kyselin yjablečnou, citrónovou, benzoovou, suxinicovou, tuky, pektin, pektosu, cukry, barviva a další účinné látky.

Listy se používají samotné, nebo a to většinou do směsí diabetologických, jsou také výbornou pomocí při křečích trávicího traktu, při kolikách. Mají desinfekční působení v oblasti střevní a močového měchýře a to jak samostatně tak ve směsích podobně působících bylin.

Plody používáme při průjmech, působí proti bakteriálně, také proti Escherichia coli a stafylokokům.

Díky obsaženým látkám si zaslouží borůvka pozornost při cévních potížích a očních chorobách, například při šerosleposti v kombinaci s těžší krátkozrakostí, regenruje oční sítnici, zejména tyčinky.

Z listů připravujeme krátký odvar, tzn. přivedeme k varu a necháme půl minuty projít varem a necháme vyluhovat. Scedíme do termosky a popíjíme přes celý den po doušcích. V dávce ¾ l až 1 litr.

Plody používáme sušené, rozžvýkat a sníst. Plody mohou způsobit zhoršení zácpy.

Kombinace listů borůvky vhodná při léčbě diabetu – stejný dílem list borůvky, nať jestřabiny lékařské, list šalvěje. Vše zalijeme vroucí vodou a necháme 20minut vyluhovat, pijeme 3x denně před jídlem, 3-4 týdny. (častější měření krevního cukru, eventuálně úprava medikace)

Na poruchy prokrvování i celkového krevního oběhu můžeme použít následující alkoholický nápoj – sto gramů čerstvých, omytých borůvek dáme do 0,7 l dobré žitné pálenky 30 – 35%, dobře uzavřeme a necháme vyluhovat po dobu dvou týdnů, denně protřepeme. Pak žitnou scedíme a ještě vymačkáme šťávu z borůvek přes jemné plátno. Užíváme jednou denně 5cl před hlavním jídlem.

V homeopatii připravíme homeopatickou tinkturu z listů, které je nutno sbírat jen v období léta, nejlépe až v září. Základní tinkturu D0 připravíme lihem 80%, dále ředíme lihem 40% na D3 a tu pak užíváme 3x denně 8 kapek, po jídle.

Odvar z plodů při zánětu tlustého střeva – 60g sušených borůvek, dáme do 1l studené vody, překryjeme pokličkou a přivedeme k varu, necháme 5 minut vařit na mírném ohni. Odstavíme a ještě 10 minut necháme vyluhovat. Scedíme, plody vylisujeme a obě tekutiny spojíme, přefiltrujeme přes papírový filtr do termosky a popíjíme po malých doušcích přes celý den.

Všechny informace dostupné v naší literatuře, včetně informací o nejnovějších studiích najdete v eschopu - Borůvka - úplný popis, sběr a zpracování, obsahové a účinné látky, popis použití v nejrůznějších formách úpravy, magické využití, aromaterapie, kosmetika a mnoho receptů. Pokud zde není přímý odkaz do eschopu článek ještě nebyl vytvořen.


NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

NzEyMW