S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení. Nastavení cookies můžete změnit v nastavení vašeho prohlížeče.

» Černý rybíz
Černý rybíz

ČERNÝ RYBÍZ

Rybíz černý

Rybezla černa

Ribes nigrum

Na zahrádkách velmi oblíbený, dnes se hojně pěstuje ve velkém v ekologickém zemědělství a vyrábějí se z něj hlavně výborné šťávy, v neposlední době se objevilo také víno z černého rybízu produkované na Slovensku.

Použít se dá prakticky celá rostlina – plody, listy, kořen. Šťávu z plodů užíváme při únavě, proti účinkům stresu, také při rekonvalescenci po vleklých nemocech, těžkých operacích, či úrazech.

Z plodů lze připravit také tzv. bylinnou krev – smícháme šťávu z černého rybízu, černého bezu, červené řepy, vše stejným dílem. Užíváme 250 až 500ml denně při těžkých nemocech, po těžkých úrazech, při onemocnění rakovinou rozličného typu.

Listy používáme jako spolehlivé antirevmatikum, jsou velmi účinné při cévních nemocech, také jako prevence při lámavosti cév – metličky v podkoží a v očích.

Listy přidáváme do směsí bylin při močových a ledvinových zánětech a také při Bechtěrevově nemoci.

List podáváme ve formě krátké odvaru do dvou minut varu. Případně připravujeme homeopatický čaj v ředění U3. Návod na homeopatické čaje najdete v rubrice receptury.

Při působení antirevmatickém kombinujeme list černého rybízu s květem tužebníku, s natí macešky rolní.

Odvar z kořene je výborným prostředkem při zánětu jater. Jedna polévková lžíce kořene se krátce do 5 minut nechá vařit v ¼ l vody. Pijeme na dvakrát polovinu před jídlem, druhou polovinu po jídle. Odvar užíváme minimálně 14 dnů, nejlépe ovšem jeden měsíc.

Homeopatická tinktura se připravuje z plodů. Užívá se v ředění D4 21 dní 3x 10 kapek denně a pak dalších 10 dní 3x 20 kapek před jídlem.

HT z listů s podává v ředění D5 3x denně 6 kapek.

Všechny informace dostupné v naší literatuře, včetně informací o nejnovějších studiích najdete v eschopu - Černý rybíz - úplný popis, sběr a zpracování, obsahové a účinné látky, popis použití v nejrůznějších formách úpravy, magické využití, aromaterapie, kosmetika a mnoho receptů. Pokud zde není přímý odkaz do eschopu článek ještě nebyl vytvořen.


NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

YWZkNTQwNT