S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení. Nastavení cookies můžete změnit v nastavení vašeho prohlížeče.

» Devětsil
Devětsil lékařský

DEVĚTSIL

Devětsil lékařský

Deväťsil lekárský

Petasites officinalis

Trvalka se silným, dlouze výběžkatým, nepříjemně páchnoucím oddenkem, přímou, hustě šupinatou lodyhou. Načervenalé, bohaté květenství vytváří hrozen. V době květu což je brzy z jara, dosahuje lodyha výšky i půl metru, později při dozrávání plodů dokonce výšky až jeden metr. Listy vytvářejí bohaté přízemní růžice, jsou okrouhlé nebo trojhranně srdčité, na rubu šedoplstnaté, na líci tmavěji zelené. Devětsil roste u cest a na krajích vlhkých lesů, hojně se vyskytuje v podhůří a horách.

Sbírá se oddenek, někdy také list. Oddenek sbíráme časně z jara, list od jara do podzimu, můžeme sbírat a využít také květ. Bylina obsahuje hlavně 0,1% silice, hořčiny, slizové látky, obsahuje asi 1%petasinu, inulin, fenol, cholin, sloučeniny síry, stopy minerálních solí. Květy pak obsahují navíc kyselinu tanovou a dextrin. Stejné vlastnosti má také kořen sbíraný na jaře. Oddenek nařežeme na pěticentimetrové kousky, pokud je oddenek silný, ještě rozřízneme podélně, sušíme v jednotlivých vrstvách při umělé teplotě nepřekračující 35 stupňů. List sušíme na stinném místě, nebo při umělé teplotě do 35 stupňů. Často protřepáváme. 

Oddenek využijeme tradičně při nedostatečném vylučování moči, při horečnatých stavech, při astmatu, dně, padoucnici, tiší významně křečovitý kašel, lze jej využít také při zácpě a proti hlistům. Díky svému detoxikačnímu působení je vhodný devětsil do směsí podporujících látkovou výměnu – tímto působením je vhodný také při revmatických onemocněních.

Nejvhodnějším zpracováním se jeví macarát, bylinářský čaj, dále pak ve formě balzámu, či homeopatické tinktury zpracované – základ 80% líh, dále ředíme 35% lihem na D3 – D4, kořen sušíme a používáme prášek. Při kombinaci do bylinných směsí. Která se jeví vhodná vzhledem k tomu, že díky obsaženým látkám bylina samostatně páchne a může u citlivých jedinců vyvolat až nevolnost, by neměl přesáhnout podíl devětsilu ve směsi 15% , to platí pro list, kořen musíme upravovat do čajů spojených, protože je nutné aby prošel varem. A to z důvodů, že se devětsil využívá především do směsí se sliznatými bylinami a těm var bere účinnost.

Kořen samotný můžeme použít při křečovitých stavech trávicího ústrojí, žlučníková a střevní kolika, křeče v žaludku. Zde můžeme kombinovat s heřmánkem, pelyňkem, mátou, či meduňkou.

Obklady z čerstvých listů nám pomohou při revmatických bolestech kloubů.

Všechny informace dostupné v naší literatuře, včetně informací o nejnovějších studiích najdete v eschopu - Devětsil - úplný popis, sběr a zpracování, obsahové a účinné látky, popis použití v nejrůznějších formách úpravy, magické využití, aromaterapie, kosmetika a mnoho receptů. Pokud zde není přímý odkaz do eschopu článek ještě nebyl vytvořen.


NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

ZThmMDQ1