S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení. Nastavení cookies můžete změnit v nastavení vašeho prohlížeče.

» Jablko
O Jablku

O JABLKU TAK OBYČEJNÉM A PRO MNOHÉ NEOBYČEJNĚ

Jabloň domácí

Jabloň domáca

Melus domestica

Des Pomes

Tuffa

Mele

Mansanas

Apffel

Jak by řekl klasik Jabloň je domácí strom, jehož větve nekolcovatí. Mladší větévky jsou plstnaté, listy vejčitě eliptické, na bázi zaokrouhlené, drobně pilovité, na líci tence a na rubu hustě plstnaté. Květy jsou bílé, růžové nebo načervenelé. Plodem je kulovitá malvice – jablko o průměru alespoň 5cm, krátce stopkaté, sladkokyselé, zelené, žluté, nebo červené, či v těchto odstínech díky bohatosti odrůd namíchané.

Prostě všichni známe jablka, pevně věřím, že si každý dovolil tu a tam nějaké to uzmout i přímo v přírodě, nechci myslet na to, že mohou být lidé, kteří znají jablka opravdu jen z ochodu. Pokud ano jděte v těchto dnech ven a hledejte jablka co nikomu nepatří, nebo planě rostoucí a vychutnávejte chutě i barvy.

Teď informace o kterých možná víte, možná ne. Jablko obsahuje 85% vody, 13% extraktivních látek, bílkoviny, vlákniny 1,3%, minerální – hořčík, vápník – (vápník je potřebný k výživě kostí. Vápník nejlépe využijeme, podáváme-li jej společně s vitamínem C a hořčíkem, a právě jablko obsahuje všechny tyto tři úžasné látky v ideálním poměru) draslík – (odvádí z těla přebytečnou vodu a napomáhá správnému fungování ledvin, posiluje správnou činnost svalů a hraje významnou roli v přenosu nervových vzruchů), soli, vitamíny C karoten provitamín vitamínu A, organické kyseliny – mastné nenasycené kyseliny (antioxidanty=detoxikace) Asi 1/3 jablka tvoří pektin, který v žaludku bobtná a váže na sebe přebytečné tekutiny, stejně jako produkty látkové výměny, včetně jedů, například olova a rtuti. Pektin také snižuje hladinu cholesterolu a krevního tuku. Jablko obsahuje také třísloviny, které léčí záněty střevních sliznic. atd. Slupky obsahují tanin, škrob, barvivo a další látky.

Dospělý člověk by měl sníst 32kg jablek ročně.

Nemoci u kterých je vhodné využít blahodárného působení jablíček:

  • vysoký krevní tlak a riziko infarktu

  • skoncování s kouřením

  • chudokrevnosti

  • bolesti očí

  • oslabený organismus

  • odvápnění kostí

  • zvýšený krevní tuk

  • nedostatečná činnost ledvin

  • potíže s nervy – neuropatie, při ochrnutí vlivem mrtvice a úrazu, nebo zánětu

  • detoxikace a pro lidi pracující v chemickém, nebo na zplodiny jinak zatíženém průmyslu

  • poruchy trávení, záněty žaludku a střevech

  • spáleniny kůže

  • revmatismus a otoky kloubů

  • vodnatelnost

ÚČINEK A POUŽITÍ DLE P.O.M

Přirozenost a moc dle P.O.M Všechna jablka mají dle své chuti též i různou přirozenost: tak kyselá jsou studená a suchá, sladká chýjí se poněkud k horkosti a vlhkosti, vinná jsou přirozenosti mírné.

Kyselá jablka jsou dobrá a zdravá pro ty, kteří mají žaludek pokažený od horkosti nebo vlhkosti, jelikož svou trpkostí vytlačují ze žaludku vlhkost a zbytek její vysušují, avšak jsou nestravitelná pro svoji nezralost, vzbuzují větry a nadýmání, škodí nervům a dávají vznik suchým nemocem.

Plná jablka svírají a zacpávají: sladká se snáze zažívají. Šťáva ze sladkých jablek pitá s vodou z volského jazyku (pilátu) zahání pominutí smyslů. Občerstvují vnitřního životního ducha a vyčišťuje kalnou krev.

Zevně. Proti spálenině od střelného prachu vař sladké jablko v jitrocelové vodě tak dlouho, až dobře změkne, a pak jej přikládej s mlékem na choré, neb spálené místo. Sladké jablko upečené v horkém popeli a přiložené na bolavé oko, krotí a mírní jeho bolest, může se také vařiti v růžové vodě nebo v ženském mléce a přikládati jako Cataplasma (kašovitý obklad). Obklad z utlučeného čerstvého jabloňového listí, nebo mazání šťávou z něho vytlačenou brání horkým otokům v jejich počátku, z této šťávy dělá se vonná mast, všeobecně známá zvaná Pomada.

RECEPTY:

Čaj z jabloňových květů – 20g čerstvých jabloňových květů přelijeme ½ l vroucí vody necháme 10 minut vyluhovat v zakrytém šálku. Denně vypijeme 2 – 3 šálky, při vyčerpanosti organismu (jarní únava), při zánětech hrtanu, při chrapotu, horečce a kašli, stejně jako při nemocech ledvin (vysoký tlak -ten první 150/90) a při ekzémech.

Čaj z jablečných slupek 10g čerstvých slupek přelijeme ¼ l vody necháme vyluhovat 15 minut v zakrytém šálku, podáváme 2 – 3krát denně při horečce, zánětech a při zvýšeném vylučování kyseliny močové. Můžeme pít i jen tak pro osvěžení.

Jablečný sirup připravíme z 1kg na čtvrtky nakrájených jablek, uvaříme je do měkka v 1 litru vody, šťávu vymačkáme. Přidáme do ní 10 kostek cukru nebo 4 polévkové lžíce medu a vaříme na mírném ohni, dokud šťáva nezhoustne. Denně užíváme 4 čajové lžičky při kašli, chrapotu, horečce, můžeme je podávat i dětem před spaním k uklidnění.

Doplnění železa do jablek ráno zapíchneme 7 – 10 odmaštěných nejlépe kovářem kovaných hřebíků ze surového železa, necháme 24 hodin, pak hřebíky vyjmeme a sníme jablka, denně 3 – 5 jablek dle tělesné konstituce.

Jablečno cibulová kaše, tu připravíme tak, že 6 jablek se dvěma nadrobno nakrájenými cibulemi smícháme a spolu s 65g kandovaného cukru rozvaříme v malém množství vody na kaši. Podáváme 1 polévkovou lžíci při úporném kašli několikrát denně.

Jako mírně působící projímadlo a močopudný prostředek použijeme odvar z jablek, nakrájíme 3 – 4 jablka, dáme je do ½ l studené vody a přivedeme k varu, krátce povaříme a necháme v zakrytém hrnci ještě 30 minut odstát, scedíme a podáváme několikrát denně.

Jablečná syrovátka – smícháme stejné díly vody, mléka a jablečného moštu, zahřejeme na 90 stupňů Celsia. Směs přefiltrujeme přes plátno. Takto připravenou syrovátku používáme vlažnou 3krát denně, vždy 1 – 2 polévkové lžíce. Syrovátku můžeme dosladit medem. Zlepšuje chuť k jídlu, podporuje trávení a upravuje stolici, čistí jazyk, uvolňuje hleny, snižuje horečku, harmonizuje krevní obraz a příznivě působí na nervovou soustavu.

Při modřinách nebo popraskaných cévkách připravíme obklad z čerstvě nastrouhaného jablka, které zabalíme do plátěné plenky a přiložíme na postižené místo, lehce obvážeme pružným obinadlem a necháme působit přes noc.

K osvěžení pleti a proti zánětům kůže připravíme pleťovou masku z jednoho až dvou oloupaných jablíček, která nastrouháme a smícháme s 1 polévkovou lžící medu, kaši naneseme na obličej, nebo postižené místo a necháme 20 minut působit, potom obličej, nebo postižené místo opláchneme vlažnou vodou. Nevysušujeme.

Při všech formách revmatismu, je vynikající podzimní léčba, při které zkonzumujeme po dobu 3 týdnů jeden kilogram jablek denně. U těžších forem užíváme jablka až 100 dnů. ( v průběhu léčby jablky se vystříháme všech léků)

HOMEOPATICKÉ ZPRACOVÁNÍ

Oloupeme kůru jablek a sušíme ji na světle a také ji na umělém světle před zpracováním uchováváme, protože toto světlo potencuje účinek. Bezprostředně po zpracování – usušení slupky pomelem na prášek a jeden hmotnostní díl zalijeme sedmi díly 70% lihu. Dále již neředíme, užíváme 3 krát 8 kapek po dobu 30 dnů, před jídlem. Užíváme při vysokém krevním tlaku, chorobách srdce, ledvin, močových cest. Tinktura účinkuje i při všech výše zmíněných potíží.

RECEPTY NA DOBROTY – PROSÍM PŘIDEJTE I SVÉ RECEPTY

RECEPT OD BRIGITKY

Recept na jablkovou bábovku

2 hrnky polohrubé mouky

1 hrnek moučkového cukru

2 vajíčka

4 jablka nastrouháme na hrubo

trocha oleje

trocha mléka, aby bylo těsto trošku řidší

Jeden prášek do pečiva.

Vše smícháme, přidáme skořici, rozinky, oříšky, kakao, každý co má rád.

Testo je vláčné, dlouho vydrží a chutná všem


NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

MDU3Yj