S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení. Nastavení cookies můžete změnit v nastavení vašeho prohlížeče.

» Maca

MACA – ŘEŘICHA PERUÁNSKÁ

Žerucha peruánská

Lepidium meyenii walp.


Řeřicha peruánská patří do botanické čeledi brukvovitých Brassicaceae, která má přes 3000 druhů, je blízkou příbuznou ředkvičky, brokolice, květáku a dalších z rodiny brukvovitých. Řeřicha peruánská je nazývána peruánským žen-šenem. Maca je především pěstována ve vysokých oblastech Peruandských And, ve výškách kolem 3500 až 4000m n. m.

Archeologové prokázali, že pěstování řeřichy sahá až 2000-1600 před naším letopočtem, kdy ji v malém pěstovali Inkové. Veliký zájem projevili o řeřichu Španělé při kolonizaci, kdy dovezená zvířata z Evropy měla ve vysokohorských oblastech problém s rozmnožováním, byla slabá a nevýkonná, tehdy Inkové Španělům poskytli kořen řeřichy a doporučili je přidávat zvířatům do krmiva, po krátké době byla poptávka ze strany Španělů přes devět tun, jak uvádí texty z doby kolonizace. Dnes se pěstuje Maca ve velkém především v Peruánském okrese Junin, který leží asi 310km od města Limy.

Z kulovité hlízy řeřichy peruánské, která je barvy bílé, žluté, růžové, ale i černé, vyrůstá kratičká lodyha, jednodílné listy budí dojem roztřepených okrajů, květy jsou nazelenalé a vytváří hrozny, plodem je nahořklá nažka s jedním semínkem.

Používá se kořen, který je v oblasti And především hodnotnou potravinou bohatou na řadu nezbytných látek pro správnou funkci organismu a Peruánec jich sní denně v rámci celodenního jídelníčku půl kilogramu. Kořen Maca je také od dob Inků používán jako bylina k léčebným účelům, kořen se konzumuje čerstvý nebo se suší. Sušený kořen lze uchovávat až sedm let.

Kořen je bohatý na vitamín C, vitamíny řady B konkrétně B1, B2, B6, B12, vitamín E, obsahuje také řadu důležitých minerálů a stopových prvků, například: vápník, hořčík, zinek, draslík, jód, železo a fosfor. Dále bílkoviny, saponiny, 22 aminokyselin například: lysin (L-lysin je nezbytným stavebním prvkem pro všechny bílkoviny v těle. L-lysin hraje hlavní roli ve vstřebávání vápníku, v budování svalů, ve zotavování se po chirurgických zákrocích nebo zraněních a v produkci tělesných hormonů, enzymů a protilátek.), histidin, leucin, fenylalanin (V souvislosti s vytvářením ketecholaminů fenylalanin zlepšuje paměť, odolnost vůči stresu, duševní a sexuální výkonnost. Kromě toho uvolňuje hormony, které tlumí chuť k jídlu. S úspěchem jej lze použít i jako přirozené analgetikum. Používá se jako doplněk stravy při depresích a bipolárních psychických poruchách (v kombinaci s vitamínem B6 a vitamínem D), při zánětech, roztroušené skleróze, chronické bolesti, Parkinsonově chorobě (napomáhá proti rigiditě, zlepšuje chůzi) a revmatoidní artritidě. Denní dávka fenylalaninu by se však měla pohybovat mezi 500-1500 mg. Nedostatek fenylalaninu se u člověka může projevit zmateností, emoční agitací, depresemi, špatnými paměťovými funkcemi, změnami v chování, sníženým zájmem o sex, či šedým zákalem), kyselina glutamová, serin, asparagin, tyrozin, arginin (spolupodílí se na vasodilataci), prolin, sacharidy, cumariny, vlákninu - celulózu, třísloviny, steroly, sitosterol, mastné kyseliny – linolovou (skupina omega 6 mastných nenasycených kyselin), palmitovou, olejovou, látky hormonální povahy příbuzné estrogenům, další látky.

Proč je kořen Maca tak hojně využíván:

•Zlepšuje erekci a plodnost u mužů

•Zvyšuje výdrž při souloži a oddaluje ejakulaci

•Zvyšuje chuť na milování u mužů i u žen

•Normalizuje nepravidelnou menstruaci a mírní projevy menopauzy i osteoporózu

•Zlepšuje fyzickou a psychickou odolnost

•Zvyšuje celkově imunitní reakce organismu

•Zlepšuje krvetvorbu

•Snižuje krevní tlak

•Reguluje funkci štítné žlázy, ale funkci brzlíku

•Tlumí kašel, astma, je vhodný při TBC plic

•Při chronickém únavovém syndromu

•Účinků kořene řeřichy peruánské využívají po celém světě sportovci, zvyšuje fyzickou sílu, výkonnost a vytrvalost

•Při nechutenství

•Zlepšuje paměť

•Vrací chuť do života

•Při onkologických onemocněních, při chemoterapii a radioterapii

Způsob užití:

•Většinou ve formě koncentrovaného prášku z kořene, čistý, nebo jako součást směsí

•Ve formě tinktury - homeopatikum

•Čerstvý kořen to se nám poštěstí málokomu


NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

YzU2ZjBm