S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení. Nastavení cookies můžete změnit v nastavení vašeho prohlížeče.

» Maliník
Maliník

MALINÍK

Maliník obecný

Ostružina malina

Rubus ileus

Maliník obecný je keř, dorůstající výšky, až 1m. Vedle loňských zdřevnatělých, květonosných výhonků, vyhání maliník i prutovité neplodné výhonky, které další rok zdřevnatí, vyženou květonosné větévky a po dozrání plodů zaniknou. Maliník je hojná bylina, která je součásti lesů, roste na světlých místech u lesních cest a chodníčků, na pasekách, paloucích, na slunných stranách u krajů lesů.

Sběr a úprava – sbíráme list v květnu a červnu, nejlépe kolem desáté hodiny dopolední, přednostně sbíráme listy z letorostů, které v prvním roce nekvetou, lze z nich snadno listy sdrhávat. Sdrháváme je vždy směrem z dola nahoru, přitom ruce chráníme před ostrými trny koženými rukavicemi. Dlouhé řapíky z listů odstraňujeme. Z kvetoucích prutů otrháváme jen jednotlivé listy. Malinový list sušíme v tenké vrstvě na stinném místě v dobře větrané místnosti. V průběhu sušení opatrně načechráváme, protože se list snadno drolí, umělá teplota nesmí překročit 45 stupňů. Skladujeme v papírových pytlích, a protože se list snadno drolí, bylinu do pytlů nestlačujeme. Sesychací poměr je 5:1 Můžeme také nechat listy před sušením jeden den zavadnout v chladném tmavém místě rozprostřené na prostěradle, pak je převálíme kuchyňským válečkem, aby listy pustily šťávu, zakryjeme dalším prostěradlem, přes které dáme ještě igelit, abychom zabránili přístupu vzduchu, vše plošně zatížíme. Materiál se zahřeje, zapaří a zčerná. Za dalších 24 až 48 hodin je fermentace hotova, odstraníme igelit a horní prostěradlo, materiál na spodním prostěradle natřepeme a sušíme. Vyniknou tak více chuťové vlastnosti maliníkového listu. Pokud by se nám zdálo, že při zapaření bylinná hmota příliš hřeje, proces přerušíme, nebo na chvíli odvětráme a pokračujeme ve fermentaci. Tímto způsobem lze upravovat řadu listů například jahodník, ostružiník a další listy s obsahem tříslovin, tyto listy lze pak míchat a připravovat z nich osvěžující čaje.

Maliníkový list obsahuje třísloviny, organické kyseliny, flavony a minerální látky. V plodech je především kyselina citrónová, antokyanový glykosid sanidin, pektiny, slizy, guma, aldehydy, inosit a další látky. Maliník má mírně působící svíravý účinek, který může napomoci při zánětech v ústní dutině, při průjmech a podobně. Spasmolytické, křeče tlumící působení lze využít zejména v gynekologii, například při menstruačních bolestech. Plody mají účinky potopudné a tlumí horečky. Používají se jako výživná a zdravá potravina, nebo ke zlepšení chuti čajů.

Protože maliníkový list je poměrně mírně působící droga, samostatně se prakticky nevyužívá, maliníkový list se přidává do spasmolytických bylinných směsí, nebo některé bylinné směsi doplňuje o tento účinek.

Při nechutenství stačí před obědem a večeří sníst hrst čerstvých malin.

Při slabosti močového měchýře si připravíme 15g čerstvých listů maliníku, vložíme do ½ l studené vody a přivedeme k varu, necháme projít 5 minutovým varem, odstavíme a necháme 10 minut vyluhovat. Pijeme ráno v poledne a odpoledne do 17 hodiny. Nejlépe hodinu před jídlem. Po dobu 14 dnů.

Maliník je bez kontraindikací a může se pít dlouhodobě. Třeba i jako náhražka běžného čaje.

Malinové víno připravené obvyklým způsobem doporučuji pít po 0,5 dcl při chřipce a zánětu průdušek, víno lze přisladit a hlavně jej pijeme vždy ohřáté, nesmí projít varem.

Homeopaticky zpracováváme čerstvý list lihem 80% na základní tinkturu, dále ředíme lihem 30% na D2, podáváme 3 krát denně 10 kapek, před jídlem a to bez časového omezení. Homeopatikum používáme při horečnatých stavech a přidáváme do močopudných a žlučopudných bylinných čajů.

Magické využití – ochrana, láska. Šlahouny maliníku se věšely jako ochrana nad dveře a okna. To se také dělalo při úmrtí, aby se duše, která opustila tělo, nemohla vrátit domů. Maliny vyvolávají lásku. Listy nosí těhotné ženy, aby zmenšily bolesti v těhotenství a při porodu.

Všechny informace dostupné v naší literatuře, včetně informací o nejnovějších studiích najdete v eschopu - Maliník - úplný popis, sběr a zpracování, obsahové a účinné látky, popis použití v nejrůznějších formách úpravy, magické využití, aromaterapie, kosmetika a mnoho receptů. Pokud zde není přímý odkaz do eschopu článek ještě nebyl vytvořen.


NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

MjJjN